ANASAYFA
KURUMSAL
YÖNETİM KURULU
İSTATİSTİKLER
SEKTÖRE BAKIŞ
SOSYAL
İLETİŞİM
ENGLISH

Buğdayın Anavatanı Göbeklitepe’deki Tarihi Kalıntıların Replikası Yapıldı

19.06.2015


Un ve Unlu Mamuller Tanıtım Grubu tarafından 01 Mayıs-31 Ekim 2015 tarihleri arasında Milano/İtalya’da gerçekleştirilmekte olan ve ülkemizin katılımına yönelik çalışmaların Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda yürütüldüğü “EXPO 2015 Milano”da, Türkiye Pavyonu’nda UTG’nin katılımı çerçevesinde Şanlıurfa Müzesi'nde bulunan Göbekli Tepe D Tapınağı’nın replikasının bir dış mekan sergilemesi yaptırıldı.

Ayrıca replikanın yanına bir hologram cihazı yerleştirilerek üç boyutlu bir film ile hem Göbekli Tepe hem de Türkiye un sanayinin anlatımı gerçekleştiriliyor.

İnşası günümüzden 12.000 yıl öncesine uzanan Göbekli Tepe tarihteki en eski ve en büyük ibadet merkezi olarak biliniyor. Göbekli Tepe, Şanlıurfa'nın 15 kilometre kuzeydoğusundaki Örencik köyü yakınlarında, yaklaşık 300 metre çapında ve 15 metre yüksekliğinde geniş görüş alanına hakim bir konumda yer alıyor.

Bölgede yapılan araştırmalar ve elde edilen bulgular doğrultusunda önemli kültür bitkisi olan ve yüzlerce genetik varyasyonu bulunan buğdayın atasının ilk olarak Göbekli Tepe eteklerinde yetiştiği ve Türk mutfağının 12.000 yıllık deneyimi ile buğday ve buğday ununu kullandığı ortaya çıktı.

TÜM HABERLER